Labradorinnoutajan luonne ja käytös
Maailman suosituimpien koirarotujen joukkoon ei päädytä sattumalta ja labradorinnoutaja on keikkunut listan kärkipäässä jo vuosien ajan.
Labradorinnoutajan luonne ja käytös ovat asioita, jotka varmasti monia rodun hankkimista harkitsevia sekä nykyisiä omistajia kiinnostaa, joten tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin niihin.
Labradorinnoutajan luonne
Luonteeltaan labradorinnoutajat ovat todella rauhallisia ja yleensä ne sopeutuvat hyvin erilaisiin tilanteisiin.
Rotu on erittäin yhteistyökykyinen, kärsivällinen ja älykäs, mikä vuosien saatossa onkin tehnyt siitä niin suositun eri käyttötarkoituksissa.
Labradorit ovat erittäin elämäniloisia persoonia ja tykkäävät usein leikkiä vielä aikuisenakin. Useat omistajat ovat vakuuttuneita, että rodulla on hyvä huumorintaju.
Ne osaavat pääasiassa hallita tunteitaan, mutta joskus niissä saattaa ilmetä pientä aggressiivisuutta sekä hermostuneisuutta.
Labradorinnoutajan käytös
Vaikka labradorit ovat jo pitkään niittäneet mainetta seura- ja käyttökoirana, on rotu kuitenkin ensisijaisesti noutaja. Sen rooli on ollut pysyä omistajan lähellä ja käskystä noutaa saalis takaisin omistajalle, vahingoittumattomana.
Tällainen käytös on myös osittain edelleen ohjelmoituna siihen, vaikka kyseinen yksilö ei olisi koskaan ollutkaan metsällä. Tämä näkyy muun muassa siten, että labradorinnoutajalla on usein halu kantaa asioita suussaan ja jopa pureskella niitä.
Siinä on kuitenkin paljon yksilöllistä vaihtelua tuoko kyseinen yksilö löydetyt ja noudetut tavarat automaattisesti omistajalleen, vai pitääkö se ne mieluummin itsellään. Tämä onkin enemmän koulutuksesta kuin luonteesta kiinni.
Labradorinnoutajan värillä ei vaikuttaisi olevan suurta vaikutusta sen käytökseen, mutta tyypillä sen sijaan on.
Miten labradorinnoutajan tyyppi vaikuttaa sen käytökseen?
Labradorinnoutajan luonne vaihtelee toki paljon yksilöittäin ja lisäksi sen luonteeseen sekä käytökseen vaikuttaa oleellisesti minkä tyyppinen labradori on kyseessä.
Labradorinnoutajia on siis olemassa kaksi erilaista versiota:
Käyttölinjainen labradorinnoutaja on nimensä mukaisesti jalostettu käyttökoiraksi ja soveltuu siksi esimerkiksi metsästykseen paremmin.
Näyttelylinjainen labradorinnoutaja taas on rauhallisempi ja siksi nykyään yleisempi lemmikkinä.
Nämä kaksi eri labradorinnoutajan tyyppiä poikkeavat huomattavasti toisistaan ulkonäöllisesti, luonteeltaan, käytökseltään ja ominaisuuksiltaan.
Käyttölinjaisella labradorinnoutajalla on esimerkiksi kova metsästysvietti, jota taas näyttelylinjaisella ei ole. Tämä juontaa juurensa tämän tyypin taustaan metsästyskoirana.
Eroistaan huolimatta näillä kahdella labradorinnoutajan tyypillä on kuitenkin paljon myös yhteisiä piirteitä ja ne ovatkin molemmat luonteeltaan erittäin luotettavia, uteliaita sekä leikkisiä, ja viihtyvät hyvin ihmisten seurassa.
Mahdollisia haasteita labradorinnoutajan käytöksessä
Vaikka labradorit ovat luonteeltaan yleensä rauhallisia ja kilttejä, voi niillä silti esiintyä erilaisia käytösongelmia.
Joillekin omistajille tietynlainen ongelmakäyttäytyminen saattaa tuntua mitättömältä ja joskus jopa huvittavalta. Esimerkiksi labradorin hyppiminen tai näykkiminen saattavat joskus tuntua leikiltä ja jopa olla sitä.
Kuitenkin siinä vaiheessa kun se alkaa olla hallitsematonta, paikat alkavat tuhoutumaan ja perheen rivit rakoilla, on asiasta leikki kaukana.
Usein näissä tapauksissa oletetaan huonon käytöksen johtuvan koiran luonteesta, vaikka yleisimmin kyseessä on kuitenkin koulutukseen ja hallintaan liittyvä ongelma.
Osa labradorien käyttäytymisongelmista on toki vaikeammin selitettävissä, mutta esimerkiksi hyppimisen tai näykkimisen voi omistaja lopettaa.
Kouluttamalla voidaan päästä eroon hyppimisen lisäksi esimerkiksi karkailusta, yöheräämisistä ja -kävelyistä, vetämisestä ja ruoan vartioinnista.
Hyvällä johtamisella sekä hallinnalla taas voidaan taklata esimerkiksi näykkiminen ja pureminen, roskisten tonkiminen, haukkumisen eri muodot sekä kakan syöminen. Nämä vaativat koiran vaihtoehtojen rajaamista sekä vaihtoehtoisen virikkeen tarjoamista tilalle.
Erityisesti nuorempana labradorit saattavat olla melko kömpelöitä ja aiheuttaa myös tästä syystä tuhoa, mutta tämän osalta tilanne paranee ajan kanssa.
Yleisiä labradorinnoutajan käytösongelmia
Vaikka labradorien kohdalla erilaiset käytösongelmat ovat mahdollisia, koska kyseessä on kuitenkin koira, ovat ne onneksi yleensä myös ratkaistavissa.
Todennäköisesti labradorisi ei siis ole ongelmakoira, eli sen käytöstä voidaan parantaa, jotta yhteiselo sen kanssa olisi mahdollista.
Käydään seuraavaksi läpi erilaisia mahdollisia labradorin käyttäytymisongelmia.
Hyppiminen
Yksi usein vähäteltävä koiran käytösongelma on hyppiminen ja erityisesti ihmistä vasten hyppiminen.
Omistaja saattaa perustella tätä pomppimista, että koira vain tervehtii omistajaansa tai leikkii.
Aikuinen labradori painaa kuitenkin helposti yli 30 kiloa, eli sillä on tarpeeksi massaa saada pomppimalla jopa horjutettua tai kaadettua ihmisen, erityisesti pienempikokoisen.
Lisäksi koiran kynsien ollessa pidemmät, aiheuttaa hyppiminen ikäviä raapimajälkiä ja mahdollisesti jopa vaatteiden repeämisen.
Huomioitavaa on myös, että vaikka itseäsi tämä hyppiminen ei haittaisi, voivat vieraasi olla kuitenkin asiasta eri mieltä.
Kuten aiemmin mainittiin, voidaan hyppimisestä päästä eroon hallitsemalla ja harjoittelemalla.
Aluksi hyppimistä pitää hallita, jotta koira tajuaa sen olevan väärä toimintatapa. Sen jälkeen sille pitää opettaa ystävällinen tapa tervehtiä vieraita tai ohikulkijoita kadulla.
Näykkiminen
Pureminen ja näykkiminen on normaalia käytöstä pennuilla, mutta jos tämä käytös ei lopu tai sitä esiintyy uudelleen aikuisella koiralla, on kyse ongelmasta.
Se on myös ongelma perheissä, joissa on nuori vähän yli tai alle vuoden ikäinen koira, joka on mieleltään vielä pentu, mutta isokokoinen.
Tällöin pureminen myös sattuu jonkin verran, eikä enää ole niin söpöä ja hauskaa, kuin aivan pienten pentujen kohdalla.
Vanhempien pentujen kohdalla kyse on yleensä yli-innokkuudesta sekä omien voimien hallitsemattomuudesta.
Näykkiminen ja pureminen loppuvat yleensä ajan myötä, kunhan koiraa ei kannusteta huonoon käytökseen ja sitä muistetaan torua siitä.
Muita yleisiä labradorinnoutajan käytösongelmia
- Ulina ja ääntely
- Asioiden varastaminen
- Roskisten tonkiminen
- Muiden koirien jahtaaminen
- Järsiminen ja tuhoaminen
- Aikaiset heräämiset
- Kakan syöminen
Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää