|

Japanilaiset koirarodut [10 kpl] kuvina

japanilaiset koirarodut

Japani mielletään Suomessa esimerkiksi sushin ja animen kotimaana, mutta myös japanilaiset koirarodut ovat meillä melko hyvin tunnettuja.

Tai ainakin suosituimmat niistä, kuten akita ja shiba.

Vaikka koiran omistaminen on Japanissa erittäin suosittua ja maassa onkin jopa yli 9,9 miljoonaa koiraa, ei sieltä tulevien rotujen määrän voida kuitenkaan sanoa olevan kovin suurilukuinen.

Japanilaista roduista tunnetaan meillä pääasiassa vain noin 10 rotua, joista monet on jopa Japanissa melko harvinaisia.

Esittelemme tässä artikkelissa suosituimmat ja tunnetuimmat japanilaiset koirarodut, joihin kuuluu 10 erikokoista ja upeaa japanilaista rotua, joiden joukosta jokainen voi valita oman suosikkinsa.

Japanilaisten rotujen lyhyt historia ja oppimäärä

Koirat ovat asuneet Japanissa jo tuhansia vuosia, mutta alkuun niitä ei kohdeltu kovin hyvin.

Itse asiassa niitä tapettiin ja syötiin aina 1600-1700 luvun taitteeseen asti.

Tällöin Shogun nimeltä Tokugawa Tsunayoshi kielsi niiden syömisen sekä teki niistä suojeltuja. Yksi syy tähän oli, että Tsunayoshi oli itse syntynyt koiran vuonna, joten hän koki sen olevan merkki suojella koiria.

Japanista tulee historiallisesti 6 koirarotua:

  • Shiba (Shiba Inu)
  • Akita (Akita Inu)
  • Kainkoira (Kai Ken)
  • Kishunkoira (Kishu Inu)
  • Shikokunkoira (Shikoku Ken)
  • Hokkaidonkoira (Hokkaido Ken)

Näiden rotujen pohjalta on jalostunut myös muutama muu rotu, jotka lasketaan japanilaisiksi koiraroduiksi.

Useat japanilaisten koirarotujen nimistä sisältävät japaniksi tai englanniksi sanan inu tai ken, jotka eivät tarkoita rotujen olevan läheistä sukua toisilleen, vaan kyseiset sanat tarkoittavat japaniksi koiraa.

Nykyään japanilaisten alkuperäisrotujen suosio on kotimaassaan hieman laskussa, koska monet näistä roduista ovat turhan suurikokoisia moderniin kaupunkiasumiseen.

Esimerkiksi Tokion miljoonakaupungissa suositaan nykyään enemmän muun muassa kääpiökoirarotuja, kuten yorkshirenterrieriä, kuin vaikkapa akitaa.

Sen sijaan Suomen väljään asumiseen nämä rodut sopivat erittäin hyvin.

Japanin koirarodut

Akita (Akita Inu)

akita

Akita on shiban ohella toinen ehkä tunnetuimmista japanilaisista koiraroduista.

Vaikka se on alunperin pohjoisesta kotoisin oleva rotu, pystyy se sopeutumaan hyvin lähes mihin tahansa maanosaan ja olosuhteisiin.

Akitasta on nykyään olemassa kaksi eri versiota, eli alkuperäinen Japanin akita sekä amerikanakita.

Rodun suosiosta kertoo se, että akita on nykyään Japanin kansallisrotu ja ehkä tunnetuin akitan omistaja on Vladimir Putin, joka omistaa tiedetysti ainakin kaksi yksilöä.

Akita on myös yksi maailman kalleimmista koiraroduista.

Luonteeltaan rotu on äärimmäisen lojaali ja omistautunut isäntäänsä kohtaan, mutta samalla se saattaa olla ulkopuolisia kohtaan hyvinkin varautunut. Japanilaisten mukaan se onkin yksi parhaista vahtikoirista.

Rotu on erittäin itsenäinen ja voimakas luonteeltaan, mikä vaatii omistajalta erittäin tiukkaa koulutusta sekä sosialisointia pienestä pitäen. Muuten rotu saattaa käyttäytyä uhkaavasti ihmisiäkin kohtaan.

Oikealla koulutuksella akitasta on mahdollista tehdä erinomainen perhekoira, koska rodulla on luontainen suojelusvietti lapsia kohtaan ja se sopiikin siksi hyvin perheelle.

Hokkaidonkoira (Hokkaido Inu)

hokkaidonkoira

Hokkaidonkoira on Pohjois-Japanista kotoisin oleva koirarotu, joka on tunnettu älykkyydestään sekä ongelmanratkaisutaidoistaan.

Rotu on taustaltaan metsästyskoira, joten sillä on erinomainen hajuaisti sekä suuntavaisto, mutta toisaalta siinä näkyy myös vahva metsästysvietti.

Luonteeltaan hokkaidonkoira on erittäin lojaali ja omistautunut omistajaansa kohtaan, joka saattaa välillä näkyä ulospäin pienenä todisteluna omista kyvyistään.

Hokkaidonkoira sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, kuka jaksaa tehdä sen kanssa pitkiäkin lenkkejä.

Paksun turkkinsa ansiosta rotu soveltuu erinomaisesti kylmiin olosuhteisiin, kuten Suomeen ja se jopa kokonsa sekä ulkomuotonsa puolesta hieman suomen pystykorvaa.

Japanese chin

japanese chin

Tämä japanin spanieliksikin kutsuttu koirarotu poikkeaa huomattavasti monista muista japanilaisista koiraroduista, koska se on jo alusta alkaen jalostettu sylikoiraksi, monien muiden kääpiörotujen tapaan.

Japanese chinilla on pitkä historia japanilaisten kuninkaallisten sekä aatelisten seurakoirana, mutta nykyään se on toki myös tavallisten kansalaisten ja perheiden suosiossa.

Vaikka jopa rodun nimessä mainitaan sana Japani, epäillään rodun kuitenkin olevan alunperin kotoisin Koreasta tai Kiinasta, tosin varmuutta tästä ei ole. Rotu on joka tapauksessa suosittu myös Kiinassa.

Japanese chinin luonteesta kertoo paljon se, että rodun nimen toinen sana (chin) tarkoittaa japaniksi “suorittaa paljon temppuja”. Tämä kuvastaa erinomaisesti rodun iloista ja leikkisää luonnetta.

Muita rodun luonteenpiirteitä on valppaus ja älykkyys.

Seurakoirana se on myös luonnollisesti erittäin ihmisrakas ja kiintynyt omistajaansa.

Japaninpystykorva

japaninpystykorva

Japaninpystykorva on suosittu pieni pystykorvarotu Japanista, joka on sukua esimerkiksi pomeranianille ja samojedinkoiralle.

Tämän voisi myös helposti arvata sen ulkonäöstä, koska rotu jakaa paljon samoja piirteitä sukulaistensa kanssa.

Seurakoirana rotu on luonteeltaan erittäin ihmisrakas, kiltti ja kiintynyt omistajaansa.

Se tulee hyvin toimeen lasten ja muiden koirien kanssa, eli soveltuu loistavasti perhekoiraksi.

Rotu on melko haukkuherkkä ja vahtii jonkin verran sisätiloissa, eli se pitää kouluttaa lopettamaan haukkuminen käskystä.

Lisäksi seurakoirana japaninpystykorva ei tykkää olla pitkiä aikoja yksin.

Japaninterrieri

japaninterrieri

Pienikokoinen, mutta urheilullinen japaninterrieri on erittäin monipuolinen rotu, jossa yhdistyy terrierin sisukkuus ja seurakoiran ystävällisyys.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli jyrsijöiden pitäminen kurissa laivoilla ja maatiloilla.

Vaikka japaninterrieri on erittäin energinen ja aktiivinen, se viihtyy myös hyvin omistajan sylissä katsomassa televisiota.

Lempeän ja leikkisän luonteensa takia se sopii hyvin myös perhekoiraksi.

Vaikka japaninterrierillä olisi ulkonäkönsä ja ominaisuuksiensa puolesta kaikki edellytykset olla yhtä suosittu rotu kuin monet muut terrierit, ei se vielä ole meillä noussut suureen suosioon. Suomessa on nimittäin rekisteröity vain yksi japaninterrieri.

Rotu on myös hyvä valinta koira-allergiasta kärsiville, koska siitä lähtee vain vähän allergisoivaa hilsettä, eli rotu on niin sanottu hypoallergeeninen koirarotu.

Kainkoira (Kai Ken)

kainkoira

Erinomaisena metsästyskoirana kotimaassaan tunnettu kainkoira on jalostettu alun alkaen muun muassa kauriiden, villisikojen ja jopa karhujen metsästykseen.

Rotu on tottunut metsästämään vuoristossa sekä muissa haastavissa olosuhteissa, joten se on ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen.

Kainkoiran sanotaan osaavan jopa kiivetä puuhun ja lisäksi sen uimataidot ovat myös huippuluokkaa.

Urheilullisuutensa lisäksi rotu on myös erittäin älykäs.

Luonteeltaan se on lojaali ja huolehtivainen, mikä tekee siitä sopivan myös perhekoiraksi.

Sen metsästysvietti on tosin melko korkea, joten hyvä ja tiukka koulutus on tarpeen sen rauhoittamiseksi.

Rodun kerrotaan myös tulevan hyvin toimeen muiden koirien kanssa, vaikka se onkin pohjimmiltaan melko itsenäinen rotu.

Taustansa takia kainkoira tarvitsee paljon liikuntaa ja viihtyy hyvin ulkona. Tästä syystä se vaatii myös omistajaltaan aktiivisuutta.

Kishunkoira (Kishu Ken)

kishunkoira

Kishunkoira on erittäin omistautunut ja omistajalleen lojaali koirarotu, joka on ollut Japanissa suosittu metsästyskoira.

Rotu on kotimaassaan tunnettu lisänimellä “hiljainen metsästäjä”, joka tulee sen erikoisesta tavasta toimia metsällä. Se ei nimittäin monien muiden metsästyskoirien tavoin vain jahtaa saalistaan haukkuen, vaan se rauhallisesti vaanii sitä, kunnes on sopiva hetki iskeä.

Sen kerrotaan vaanivan saalistaan jopa puista käsin, eli kishunkoira osaa myös kiipeillä.

Luonnollisesti se on siis taustansa takia erittäin ketterä ja urheilullinen rotu.

Lisäksi se on luonteeltaan erittäin rohkea ja itsevarma, mutta silti todella hiljainen. Kishunkoira onkin yksi harvoista roduista joka ei käytännössä hauku lainkaan.

Rotu on myös erittäin älykäs ja oppii nopeasti.

Se vaatii metsästyskoirana kuitenkin melko tiukan koulutuksen sekä paljon sosialisointia jo pienestä pitäen, soveltuakseen esimerkiksi perhekoiraksi.

Shiba (Shiba Inu)

shiba

Toinen Japanin tunnetuimmista roduista on shiba, joka on maailmalla suosituin japanilainen koirarotu.

Shiba on kotoisin Japanin vuoristoseuduilta, mikä on tehnyt siitä erittäin ketterän ja urheilullisen.

Akitaa ja hokkaidonkoiraa ulkoisesti muistuttava shiba on edellä mainittuja huomattavasti pienempi rotu, mutta sitä ei silti tule sekoittaa sylikoiraan.

Se on nimittäin alunperin jalostettu pienriistan metsästykseen, joten sillä on edelleen paljon metsästysvaistoja jäljellä.

Lisäksi shiba on huomattavasti ulkonäköään urheilullisempi ja voimakkaampi.

Taustansa takia shiba on erittäin itsenäinen ja melko jääräpäinen, eikä se välttämättä tule toimeen esimerkiksi lasten kanssa.

Luonteeltaan shiba on silti hyväntahtoinen ja kiltti.

Rotu on myös tunnettu erikoisesti kirkumiselta kuulostavasta äänestä, jonka se päästää ajoittain ollessaan joko tyytymätön tai onnellinen.

Shikokunkoira (Shikoku Inu)

shikokunkoira

Shikokunkoira on yksi yleisimmistä japanilaisista koiraroduista.

Se on muiden Japanilaisten alkuperäisrotujen tavoin toiminut alunperin metsästyskoirana vaikeissa olosuhteissa.

Rotu on siksi fyysisiltä ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen, eli se on voimakas, hyväkuntoinen, ketterä ja nopea.

Lisäksi sillä on erinomainen hajuaisti, joka on kehittynyt sille taustansa ansiosta.

Shikokunkoira on myös erittäin rohkea ja älykäs, mikä on metsästyskoiralle ominaista.

Vaikka rotu on kovaluonteinen metsästyskoira, on se kuitenkin ystävällinen ja kiltti. Tämä erottaa sen esimerkiksi kovapäisemmästä shibasta, koska shikokunkoira tottelee paremmin ja on luonteeltaan sopeutuvaisempi.

Tosa (Tosa Inu)

tosa

Japanin mastiffiksikin kutsuttu tosa on todella suurikokoinen koira, joka on alunperin jalostettu taistelukäyttöön. Se on myös niittänyt mainetta vahtikoirana.

Tosa voi painaa jopa 90 kiloa, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista koiraroduista.
Tosin sen koko sekä ulkomuoto vaihtelevat paljon maittain ja hieman yllättäen Japanissa tosat saattavat olla jopa puolet pienempiä kuin muualla maailmassa.

Suomeen tosat tuodaan pääasiassa Amerikasta tai muualta Euroopasta ja tästä syystä yksilöt ovat Suomessa lähes poikkeuksetta todella suurikokoisia.

Monissa maissa, kuten Tanskassa rotu on kielletty, koska taustansa takia rotu voi olla erittäin aggressiivinen ja jopa vaarallinen.

Myös Suomessa on tapahtunut välikohtauksia, jossa tosa on tappanut toisen koiran.

Omistajaansa kohtaan rotu on tosin erittäin lojaali, mutta vaatii erittäin kovan kurin ja koulutuksen. Se ei missään nimessä sovellu ensikertalaiselle ja suuren kokonsa takia vaatii omistajaltaan paljon myös fyysistä voimaa.

Tosa ei tule kunnolla toimeen muiden koirien kanssa ja se saattaa olla potentiaalinen uhka esimerkiksi kissalle.

Myöskään lasten kanssa sen ei kannata antaa leikkiä, ainakaan ilman omistajan valvontaa.

Luonteeltaan rotu on luonnollisesti todella voimakas, mutta samalla se osaa olla myös ystävällinen ja se on myös erittäin älykäs.

Huom! Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty eri internet-lähteistä. Sisältöön tulee siis suhtautua varauksella, koska emme voi taata tietojen oikeellisuutta. Lue lisää